Rezultate la etapa județeană – județul Sibiu și etapa regională

Rezultatele obținute la etapa județeană pentru județul Sibiu și la etapa regională se găsesc în documentele anexate.

La etapa națională se califică premiile I, II și III.

Etapa națională se va desfășura în perioada 16-18 iunie 2021. Coordonatorii echipelor vor primi invitația de conectare pe email.

Modificarea Calendarului Festivalului național “CDIdei în cărți” – ediția a VI-a, 2021

Dragi colege și colegi,

În noul context creat de modificarea structurii anului școlar 2020-2021, pentru că o mare parte dintre colegele noastre și colegii noștri se află în concediu în această perioadă,  la sugestia unor colege și colegi, vă propunem o modificare a Calendarului activităților în cadrul Festivalului  astfel:

– Festivalul la nivel județean se va desfășura între 24 mai – 7 iunie 2021. Fiecare Casă a Corpului Didactic parteneră va stabili data Festivalului la nivel județean.

– Festivalul la nivel național se va desfășura între 9-18 iunie 2021.  


2. Atelierul “Digital story” va avea loc în data de 19 aprilie 2021, la ora 14. Vor primi link pentru întâlnire reprezentanții CCD partenere și coordonatorii echipelor de elevi care au ales să realizeze book trailer.

Le reamintim coordonatorilor echipelor de elevi să completeze, până în data de 16.04.2021, ora 16, în coloana albastră din tabelul de aici https://docs.google.com/spreadsheets/d/1K8DTW6umsrZGrTk0TruGKb3NTaeZIr2NGkhoO5WD1hQ/edit?usp=sharing, ce tip de obiect realizează (obiect reprezentativ, scenă reprezentativă, book trailer sau prezentare în format digital). Vă rugăm nu adăugați și alte variante.

Facem următoarele precizări:

 • Am primit un număr destul de mare de cereri pentru schimbarea unor elemente în cadrul echipelor de elevi. Încă nu am reușit să onorăm toate solicitările, dar le vom opera până la mijlocul lunii aprilie 2021.
 • Elevele/ elevii nu pot participa la etapa județeană și la cea națională a Festivalului în mai multe echipe.  
 • Vă rugăm să ne transmiteți mesaje doar pe adresa de email a Festivalului, cdidei.incarti@ccdsibiu.ro, pentru a le gestiona cât mai eficient.

Vă doresc zile minunate,

Mihaela Carmen SEUȘAN, responsabil național al Festivalului

Înscrierea echipelor de elevi și eleve la Festivalul național “CDIdei în cărți”, ediția a VI-a, 2021

Am relansat ediția a VI-a a Festivalului național CDIdei în cărți, ediție care a fost suspendată în anul 2020 din cauza pandemiei creată de Covid 19. Festivalul a fost cuprins și în anul 2021 în Calendarul Activităților Educative Naționale însă, Ordinul MEC nr. 5.924 din 3 noiembrie 2020 a prevăzut din nou suspendarea activităților propuse.

Având în vedere ecoul edițiilor anterioare, Casa Corpului Didactic Sibiu a inclus Festivalul CDIdei în cărți în Calendarul activităților proprii din anul școlar 2020-2021 cu scopul de a asigura cadrul pentru dezvoltarea, demonstrarea şi manifestarea competenţelor elevilor în domeniul culturii şi civilizaţiei prin intermediul structurilor info-documentare (biblioteci școlare, centre de documentare și informare –CDI s.a), ca resurse în formarea competențelor-cheie, utilizând metode ale educaţiei nonformale.

În data de 12 februarie 2021 am lansat, pe site-ul CCD Sibiu, în link-ul de AICI, apelul pentru înscrierea unităților de învățământ la Festival. Până în data de 1 martie 2021 s-au înscris 202 unități de învățământ din 26 județe și Municipiul București (Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, București, Buzău, Călărași, Caraș- Severin, Cluj, Dâmbovița Galați, Gorj, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui ,Vrancea).

Lista unităților înscrise la Festival

În perioada 1 martie -15 martie 2021 va avea loc înscrierea echipelor de elevi. Formularul de înscriere a echipelor se găsește în link-ul de aici https://forms.gle/TZSBDxnZVm1oCyyR7

Informații despre această etapă veți găsi în pagina de aici. (Activități în proiect/ Înscrierea echipelor de elevi)

Metodologia de organizare și desfășurare a Festivalului național „CDIdei în cărți”, ediția a VI-a, 2021 (versiunea 6.2 , nr. 142/19.02.2021) poate fi descărcată de AICI

Pentru implementarea Festivalului la nivel național, Casa Corpului Didactic Sibiu a încheiat parteneriate cu 19 Case ale Corpului Didactic (CCD) din țară (Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Botoșani, București, Buzău, Caraș- Severin, Cluj, Galați, Gorj, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mureș, Olt, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea). Aceste CCD vor coordona activitățile din cadrul Festivalului în județul pe care îl reprezintă. În județele în care nu s-au încheiat parteneriate cu CCD, unitățile vor fi sprijinite și îndrumate de către Casa Corpului Didactic Sibiu, prin responsabilul regional, doamna Camelia Vancu, profesor metodist.

Toate informațiile privind festivalul se vor găsi pe site-ul proiectului https://cdidei.wordpress.com, iar corespondența în cadrul proiectului se va realiza utilizând adresa cdidei.incarti@ccdsibiu.ro.

Mihaela Carmen SEUȘAN – profesor metodist CCD Sibiu, responsabilul național al Festivalului

Schimbări în organizarea și derularea Festivalului CDIdei in cărți, ediția a VI-a.

În contextul actual, generat de criza COVID 19, pentru a găsi soluțiile optime de derulare a activităților în cadrul Festivalului CDIdei in cărți, Casa Corpului Didactic din Sibiu a organizat o întâlnire online, în data de 7 aprilie 2020, la care au participat reprezentaţi ai CCD partenere precum și reprezentanți ai unităților de învățământ înscrise în proiect.

Pentru că s-a decis continuarea acțiunilor, de comun acord propunem revizuirea metodologiei astfel:

 • se va prelungi  perioada de înscriere a elevilor astfel: încă cel puțin 2 săptămâni de la data reluării cursurilor sau până cel târziu în 12 iunie 2020, după caz.
 • Se modifică data până la care se va organiza festivalul la nivelul unității. Noul termen este de 17 iulie 2020.
 • propunem ca nou termen pentru etapa județeană data de 31 iulie 2020 iar pentru etapa națională, data de 22 august 2020.
 • cel mai probabil, prezentarea produselor realizate în toate etapele festivalului (la nivelul unității, județeană sau națională) se va face în sesiuni on-line.

Alte precizări importante:

 1. Jurnalul echipei se poate realiza  utilizând documente colaborative on line. În situația în care elevii nu au condițiile necesare pentru acest tip de colaborare, ei pot să-şi realizeze jurnalul propriu care apoi să fie integrat în jurnalul final.
 2. În situația în care elevii nu au posibilitatea de a lucra împreună, ei pot să-şi realizeze separat părţile din scenă şi apoi să-şi trimită unii altora fotografii. Mai există varianta de opta pentru realizarea unui book trailer/ filmuleţul, indiferent de categoria de vârstă, nu doar pentru elevii claselor VII-X, așa cum era inițial.
 3. Ca instrumente pentru realizarea filmuleţelor, va  putea fi utilizată fie aplicația  Powerpoint,( care să includă imagini şi/sau video şi/sau texte), fie un soft la alegere din cele cunoscute (PowToon, Open Shot, Movie Maker, Vimeo s.a). Ideea este să-i sprijinim pe elevi să utilizeze aceste instrumente și să nu îi îndepărtăm pe elevi de acest proiect din cauza acestora.
 4. Instrumentele de evaluare a produselor vor fi adaptate funcţie de categoria de vârstă și vor fi postate pe site-ul festivalului până când se finalizează înscrierile.
 5. În funcție de noile prevederi și de precizările MEC, vom decide de comun acord, atunci când va fi cazul, dacă obiectivele acestui festival mai pot fi realizate în condițiile date.

Coordonatorul echipei de elevi va avea un rol important în sprijinirea elevilor în gestionarea timpului, împărţirea sarcinilor, formarea abilităților necesare realizării produselor precum și în pregătirea pentru festival.

Se recomandă ca la nivelul județului/ regiunii să se organizeze întâlniri cu responsabilii unităților de învățământ și cu persoanele care coordonează echipe de elevi. Coordonatorii și responsabilii județeni/regionali și naționali vă stau la dispoziţie pentru eventualele lămuriri.

Sfanta Înviere a Domnului  Nostru Iisus Hristos să vă aducă Lumină si bucurie în suflete!

Cu drag, Mihaela Seușan, profesor metodist CCD Sibiu, responsabilul național al festivalului

Perioada de înscriere a elevilor a fost prelungită

Dragi colege și colegi!

Având în vedere situația creată din cauza coronavirus, s-a decis ca perioada de înscriere a echipelor de elevi să fie prelungită până în 6 aprilie 2020.

În funcție de evoluția evenimentelor, dacă va fi nevoie, vom modifica și calendarul activităților din cadrul Festivalului.

Deocamdată, în noul context creat, considerăm că ceea ce pot face acum elevii cu folos este să citească.

Vă dorim zile senine, cu bucurie!

Lista unităților înscrise și alte informații

Dragile noastre/ Dragii noștri,

Ne bucurăm că v-ați alăturat proiectului nostru.

Găsiți aici lista unităților înscrise până în data de 3.03.2020. Fiecare unitate are un cod pentru a fi mai ușor de identificat. În situația în care se mai dorește înscrierea vreunei unități de învățământ vă rugăm să ne comunicați intenția la adresa cdidei.sibiu@gmail.com și vom deschide provizoriu formularul de înscriere.

În altă ordine de idei, la propunerea unor parteneri am completat la lista de lecturi la clasele a III-a și a IV-a cu trei lucrări: Antoine de Saint- Exupery, Micul Prinț, Gellu Naum – Cartea cu Apolodor, Roald Dahl- Charlie si fabrica de ciocolată.

Pentru echipele de elevi care realizează ca produs “book-trailer” am postat la pagina Metodologie, formulare și șabloane un document (Book-trailer) care conține informatii despre book-trailer, metodolgie, exemple, diferite instruemnte.

Tot la pagina Metodologie, formulare și șabloane găsiți șablonul pentru acordul de parteneriat între CCD partenere și unitățile de învățământ din județele respective.

Lista lucrărilor pentru lectură

Dragi colaboratori!

Am postat, la pagina Metodologie, formulare și șabloane, lista lucrărilor propuse pentru lectură la ediția din acest an, a VI-a, a Festivalului-concurs “CDIdei în cărți”.

Elevii de la secțiunea “Lucrări în limba franceză” vor putea să citească orice lucrare de ficțiune scrisă în limba franceză iar elevii înscriși la secțiunea “Elevi cu nevoi speciale” vor putea să-și aleagă pentru lectură orice lucrare, nu neapărat una din lista propusă.

Vă anunțăm că formularul pentru înscrierea unităților va fi deschis în continuare, înscrierea putându-se face până în data de 2 martie 2020.

Festivalul-concurs “CDIdei în cărți” la a VI-a ediție în anul 2020

Avem plăcerea să vă anunțăm că Festivalul – concurs CDIdei în cărți  fost inclus și în anul acesta în CAEN si să vă invitam să participați la această ediție.

Informații despre Festival găsiți la pagina Despre proiect .

Unitățile de învățământ se pot înscrie completând formularul de la link:
https://forms.gle/rT4c5YoEBUksWqQa6 , pana in data de 21 februarie 2020.

Elemente de noutate din acest an:

1. Elevii vor citi lucrari dintr-o listă pe care o va pune la dispozitie echipa de management de la nivel național si judetean. Lista va fi publicată cel târziu în data de 17.02.2020.
2. Pot participa si elevi din clasele IX-X, dar ei vor realiza un film de promovarea cărții citite, “book trailer”.

3. Pot realiza  “book trailer si elevii claselor a VII-a si a VIII-a, dacă doresc și au abilitatile necesare