Schimbări în organizarea și derularea Festivalului CDIdei in cărți, ediția a VI-a.

În contextul actual, generat de criza COVID 19, pentru a găsi soluțiile optime de derulare a activităților în cadrul Festivalului CDIdei in cărți, Casa Corpului Didactic din Sibiu a organizat o întâlnire online, în data de 7 aprilie 2020, la care au participat reprezentaţi ai CCD partenere precum și reprezentanți ai unităților de învățământ înscrise în proiect.

Pentru că s-a decis continuarea acțiunilor, de comun acord propunem revizuirea metodologiei astfel:

 • se va prelungi  perioada de înscriere a elevilor astfel: încă cel puțin 2 săptămâni de la data reluării cursurilor sau până cel târziu în 12 iunie 2020, după caz.
 • Se modifică data până la care se va organiza festivalul la nivelul unității. Noul termen este de 17 iulie 2020.
 • propunem ca nou termen pentru etapa județeană data de 31 iulie 2020 iar pentru etapa națională, data de 22 august 2020.
 • cel mai probabil, prezentarea produselor realizate în toate etapele festivalului (la nivelul unității, județeană sau națională) se va face în sesiuni on-line.

Alte precizări importante:

 1. Jurnalul echipei se poate realiza  utilizând documente colaborative on line. În situația în care elevii nu au condițiile necesare pentru acest tip de colaborare, ei pot să-şi realizeze jurnalul propriu care apoi să fie integrat în jurnalul final.
 2. În situația în care elevii nu au posibilitatea de a lucra împreună, ei pot să-şi realizeze separat părţile din scenă şi apoi să-şi trimită unii altora fotografii. Mai există varianta de opta pentru realizarea unui book trailer/ filmuleţul, indiferent de categoria de vârstă, nu doar pentru elevii claselor VII-X, așa cum era inițial.
 3. Ca instrumente pentru realizarea filmuleţelor, va  putea fi utilizată fie aplicația  Powerpoint,( care să includă imagini şi/sau video şi/sau texte), fie un soft la alegere din cele cunoscute (PowToon, Open Shot, Movie Maker, Vimeo s.a). Ideea este să-i sprijinim pe elevi să utilizeze aceste instrumente și să nu îi îndepărtăm pe elevi de acest proiect din cauza acestora.
 4. Instrumentele de evaluare a produselor vor fi adaptate funcţie de categoria de vârstă și vor fi postate pe site-ul festivalului până când se finalizează înscrierile.
 5. În funcție de noile prevederi și de precizările MEC, vom decide de comun acord, atunci când va fi cazul, dacă obiectivele acestui festival mai pot fi realizate în condițiile date.

Coordonatorul echipei de elevi va avea un rol important în sprijinirea elevilor în gestionarea timpului, împărţirea sarcinilor, formarea abilităților necesare realizării produselor precum și în pregătirea pentru festival.

Se recomandă ca la nivelul județului/ regiunii să se organizeze întâlniri cu responsabilii unităților de învățământ și cu persoanele care coordonează echipe de elevi. Coordonatorii și responsabilii județeni/regionali și naționali vă stau la dispoziţie pentru eventualele lămuriri.

Sfanta Înviere a Domnului  Nostru Iisus Hristos să vă aducă Lumină si bucurie în suflete!

Cu drag, Mihaela Seușan, profesor metodist CCD Sibiu, responsabilul național al festivalului

Perioada de înscriere a elevilor a fost prelungită

Dragi colege și colegi!

Având în vedere situația creată din cauza coronavirus, s-a decis ca perioada de înscriere a echipelor de elevi să fie prelungită până în 6 aprilie 2020.

În funcție de evoluția evenimentelor, dacă va fi nevoie, vom modifica și calendarul activităților din cadrul Festivalului.

Deocamdată, în noul context creat, considerăm că ceea ce pot face acum elevii cu folos este să citească.

Vă dorim zile senine, cu bucurie!

Lista unităților înscrise și alte informații

Dragile noastre/ Dragii noștri,

Ne bucurăm că v-ați alăturat proiectului nostru.

Găsiți aici lista unităților înscrise până în data de 3.03.2020. Fiecare unitate are un cod pentru a fi mai ușor de identificat. În situația în care se mai dorește înscrierea vreunei unități de învățământ vă rugăm să ne comunicați intenția la adresa cdidei.sibiu@gmail.com și vom deschide provizoriu formularul de înscriere.

În altă ordine de idei, la propunerea unor parteneri am completat la lista de lecturi la clasele a III-a și a IV-a cu trei lucrări: Antoine de Saint- Exupery, Micul Prinț, Gellu Naum – Cartea cu Apolodor, Roald Dahl- Charlie si fabrica de ciocolată.

Pentru echipele de elevi care realizează ca produs “book-trailer” am postat la pagina Metodologie, formulare și șabloane un document (Book-trailer) care conține informatii despre book-trailer, metodolgie, exemple, diferite instruemnte.

Tot la pagina Metodologie, formulare și șabloane găsiți șablonul pentru acordul de parteneriat între CCD partenere și unitățile de învățământ din județele respective.

Lista lucrărilor pentru lectură

Dragi colaboratori!

Am postat, la pagina Metodologie, formulare și șabloane, lista lucrărilor propuse pentru lectură la ediția din acest an, a VI-a, a Festivalului-concurs “CDIdei în cărți”.

Elevii de la secțiunea “Lucrări în limba franceză” vor putea să citească orice lucrare de ficțiune scrisă în limba franceză iar elevii înscriși la secțiunea “Elevi cu nevoi speciale” vor putea să-și aleagă pentru lectură orice lucrare, nu neapărat una din lista propusă.

Vă anunțăm că formularul pentru înscrierea unităților va fi deschis în continuare, înscrierea putându-se face până în data de 2 martie 2020.

Festivalul-concurs “CDIdei în cărți” la a VI-a ediție în anul 2020

Avem plăcerea să vă anunțăm că Festivalul – concurs CDIdei în cărți  fost inclus și în anul acesta în CAEN si să vă invitam să participați la această ediție.

Informații despre Festival găsiți la pagina Despre proiect .

Unitățile de învățământ se pot înscrie completând formularul de la link:
https://forms.gle/rT4c5YoEBUksWqQa6 , pana in data de 21 februarie 2020.

Elemente de noutate din acest an:

1. Elevii vor citi lucrari dintr-o listă pe care o va pune la dispozitie echipa de management de la nivel național si judetean. Lista va fi publicată cel târziu în data de 17.02.2020.
2. Pot participa si elevi din clasele IX-X, dar ei vor realiza un film de promovarea cărții citite, “book trailer”.

3. Pot realiza  “book trailer si elevii claselor a VII-a si a VIII-a, dacă doresc și au abilitatile necesare

Pregătirea etapei naționale a Festivalului CDIdei în cărți, 2019

Etapa națională a Festivalului-concurs “CDIdei în cărți” 2019-ediția a V-a va avea loc la Sibiu, în data de 7 iunie 2019, începând cu ora 9. (Nu este necesară prezenta tuturor echipelor la ora 9)

Locul de desfășurare este: Casa Corpului Didactic Sibiu, str. Turismului 15.

Programul Festivalului este următorul:

 • 9:00 – 9:30 Deschiderea Festivalului (În sala de conferințe a CCD Sibiu)
 • 9:30 – 13:00 Prezentarea produselor de către elevi și evaluarea lor
 • 13:00 – 14:00 Pauză (participanții vor primi gustări) În timpul pauzei se va organiza Concursul de “popularitate” a obiectelor ( în holul CCD și în sala de conferințe a CCD Sibiu)
 • 14:00 – 16:00 Prezentarea produselor de către elevi și evaluarea lor
 • 17:00 – 17:30 Festivitatea de premiere (În sala de conferințe a CCD Sibiu)

Toate informațiile privind organizarea Festivalului, programarea echipelor, sălile, pregătirea și organizarea sesiunilor video, prezentarea produselor și alte informații administrative se găsesc pe pagina Festivalului- etapa națională (click aici)

Vă așteptăm cu drag la Sibiu.

Mihaela Seușan,responsabil național

Festivalul CDIdei în cărți la nivel regional

Etapa județeană (regională) a Festivalului pentru unitățile de învățământ din județele Bihor, Buzău, Constanța, Covasna, Giurgiu, Ialomița, Ilfov , Maramureș, Olt, Satu-Mare și București este coordonată de CCD Sibiu și va avea loc în zilele de 27 și 28 mai 2019.

Coordonatorii echipelor de elevi au primit un mail care conține informații privind ziua și ora la care echipele sunt planificate să își prezinte produsele precum și informații utile pentru pregătirea sesiunilor video de prezentare.

În situația în care coordonatorii echipelor nu au primit acest mesaj, sunt invitați să contacteze responsabilul național (telefonic 0728371611 sau pe mail cdidei.sibiu@gmail.com)

Toate informațiile privind această activitate se găsesc pe pagina activității (click aici)